lunes, 31 de diciembre de 2007

As Golosinas!!

As Golosinas!


As golosinas son unha tentación á que poucos pódense resitir. Súas atractivas cores e formas atráen ós rapaces e maiores, que deixanse arrastrar pola variedade de sabores que deleitan séus paladares. Pero o que móitos non saben é que estos doces tan adictivos apenas aportan nutrientes e sí excesivas calorías.

En España existe moi pouca ou ninguhna información acerca das "chucherías", como son coñecidas as golosinas habitualmente. Tendo en conta que na actualidade convertironse nunha parte importante da dieta infantil, resulta preocupante que non se fagan estudios precisos sobre os séus compoñentes e os séus efectos na saude.

Según explica Ascensión Marcos, directora do Instituto de Nutrición e Bromatoloxía do Centro Superior de Investigacións Científicas (CSIC), nestos momentos existe unha lexislación, co mesmo que ocurre con outros alimentos, non permite cas golosinas teñan ningún aditivo perxudicial para os consumidores. Non obstante, Marcos aclara que non se poden realizar recomendacións sobre o seu consumo porque non existen estudos específicos.


Compoñentes :

- Azúcares. Como ingredentes básicos atópanse azúcares comestibles, fácilmente dixeribles coma a glucosa, fructosa, galactosa, maltosa, lactosa e sacarosa (na súa maior parte), e que soen constituir máis do 50% do seu peso.


- Aditivos autorizados. Nalgúns tipos de gominolas detectaronse sorbitol, xarabe de sorbitol, manitol, isomaltitol, maltitol, xilitol e outros polialcoholes, entre outros edulcorantes que ademáis teñen propiedades conservantes e axudan a mantener a humedade;potenciadores do sabor, coma o ácido cítrico, málico, etc... que nunca deberán exceder as concentracions permitidas de acordo a lexislación vixente. e aromas culla composición resulta máis misteriosa pero que só se utilizan en cantidades moi pequenas.

- Outros ingredientes: grasas e ceras -que se usan para extraer as gominolas dos séus moldes-, ademáis de claras de hovo o proteínas lácteas para facer golosinas tipo "nube", e tamén , xelatina, espesantes e productos de oríxe vexetal que se utilizan para dar consistencia ó producto, agua, froitos secos, regaliz, mel, aceite, leite, almidóns, féculas, fariñas, licores, froita, marmelos, xarabes, etc.. resultando unha larga lista de ingredentes do máis variado.
Tamén conteñen, polo xeral colorantes tanto naturais como artificiais coma a curcumina, tartazina, amarillo de quinoleína, cochinilla, luteína; o nivel destes que presentan estes alimentos non é tan elevado, aínda que polos seus chamativos tons semelle todo o contrario, entre os colorantes autorizados, o estudo detectóu azoicos que poden producir reaccións adversas nas persoas predispostas a elo, e incluso poden chegar a producir crisis de asma, pero salvo este caso non se detectóu ningún outro efecto perxudicial.

Así, según o estudo, un neno de 15 kilos de peso que consumira 100 gramos destas chucherías alcanzaría no peor dos casos tan só o 10% da sua dosis diaria admisible.


Unha das queixas máis frecuentes das asociacions de consumidores con respecto as chucherias é a ausencia dun envoltorio que inclulla seus ingredentes, xa que é un producto que polo seu formato tense que vender a granel. Aínda ca lei obriga a que nas caixas aparezca unha pegatina coa composición e o nombre do fabricante, os comercios non sempre a cumplen.

Ascensión Marcos insiste en que as gominolas son só calorías, que nutricionalmente non aportan nada e quitan o apetito, co cal restan os nutrientes da comida normal, por esta razón desaconsexa os pais usarlas coma premios para os nenos antes ou despoís das comidas.
En calquera caso, recomenda que é bo darlle un gusto ó paladar de vez en cando, pero sempre con moderación…



No hay comentarios: